tapahtumat 2017 - Lappilaiset Kylät

Olet täällä: Etusivu > Toiminta > Avoimet Kylät > Avoimet Kylät 2017
ja/tai

ja mites se sitten menikään?

...Eli 2017 Avoimet Kylät päivän raportti

Lapissa päivää organisoi Lappilaiset Kylät ry ja tapahtumat järjestettiin kylien voimin. Joissakin kylissä mukana oli myös yrittäjiä.

Tavoitteena oli saada mukaan 100 kylää ja kyliä haettiin lehti-ilmoituksilla, sähköpostilla ja sähköisen median avulla:
Maksullinen ilmoitus Lapin Kansassa 28.1.
Digimainos Lapin Kansan, Uusi Rovaniemen ja Lounaislapin nettilehdessä 28.1-12.2.

Lisäksi Avoimet Kylät Lapissa –nettisivulle laitettiin haastekampanja, jossa osallistuva kylä haastoi aina uuden kylän mukaan. Kyläasiamies kiersi kevään aikana 12 eri kylätapahtumassa (254 osall.) kertomassa Avoimet Kylät päivästä. Tällä tavoin kylien määrä kasvoi hitaasti, mutta varmasti ja lopulta mukana oli 97 eri tapahtumaa. Joissakin kylissä saattoi olla kaksi tai jopa kolme erillistä tapahtumaa.

Kylät lähtivät mukaan innostuneena ja muista vuosista poiketen panostivat päivän suunnitteluun ja toteutukseen todella hyvin. Myös kunnat ja muut toimijat, esim. Leader-ryhmät olivat mukana kylien innostamisessa ja tiedottamisessa. Voisi sanoa, että päivä oli koko Lapin toimijoiden yhteinen ponnistus.

Kemijärvellä kunta järjesti kolme ilmaista Linja-auto retkeä, jotka kiersivät kaupungin alueella järjestetyt tapahtumakylät.
Peräpohjolan Leader ry järjesti alueellaan kaksi ilmaista linja-auto retkeä, joista toinen Kemi- Simo-Tervola alueelle ja toinen Rovaniemen alueelle.

Valtakunnallisella Suomi100 avustuksen avulla saatiin kylille tienvarsikyltit ja yhtenäinen markkinointimateriaali. Lapin Suomi100 avustus käytettiin markkinointimateriaalissa käytettävän karttapohjan teettämiseen ja etukäteis- markkinointiin.  Karttapohjan teko kilpailutettiin ja markkinointiin pyydettiin tarjous Lapin Kansalta, koska se on laajimmin alueella luettava lehti. Tapahtumalle laadittiin facebook-sivu, jossa edistymistä seurattiin koko kevään ajan. Kylät saivat myös markkinoida siellä omia tapahtumiaan. Lisäksi markkinoinnissa hyödynnettiin kylien ja yhteisöjen facebook –sivuja, jakamalla sinne tietoa. Nettisivuja päivitettiin reaaliaikaisesti ja siellä näkyivät kylien haasteet, osallistuvat kylät tapahtumineen luettelona ja karttapohjalle merkittynä. Tapahtumista laadittiin myös googlekartta, joka linkitettiin nettisivuille.

Päivä sai myös hyvin mediahuomiota. Etukäteis tiedotteita julkaistiin maksullisten ilmoitusten lisäksi useissa paikallislehdissä ja tapahtuman jälkeen julkaistiin useita juttuja eri kylätapahtumista.

Lappilaiset Kylät julkaisi maksullisia ilmoituksia Lapin Kansassa 20.5. ja 3.6, sekä suuremman ilmoituksen, jossa näkyi osallistuvat kylät kartalla 27.5.
Digimainokset pyöri Lapin Kansan, Uusi Rovaniemen ja Lounaislapin nettisivuilla 29.5-10.6.
Mediatiedotteita laitettiin pitkin kevättä ja juttuja julkaistiin ainakin seuraavissa medioissa:
Lappilainen 31.5.
Uusi Rovaniemi 7.6. Juttu käsitteli myös Viirin kylää.
Kittilälehti 7.6. juttu kertoi myös Kinisjärvi-Vuoman kylän toiminnasta.
Sompiolehti 7.6.
Inarilainen 31.5.
Kotilappi 1.6. Kemijärven kylät ja 8.6. Kostamon kylän tapahtumasta.
Sompiolehti 14.6. kertoi mm. Moskuvaaran kylän tapahtumasta.
Lapin radiossa kerrottiin pitin päivää eri kylien tapahtumista perjantaina 9.6. ja Radio Suomessa 10.6. vierailtiin eri kylissä ympäri maata.
Valtakunnan mediassa tapahtuma sai huomiota ainakin Maaseudun tulevaisuuden liitelehdessä ja Energiaa lehdessä.

Jälkimarkkinoinnissa kerättiin kylien tapahtumista kuvia ja niistä luotiin google valokuva-albumi, joka on linkitetty myös tänne nettisivuille. Jonkin verran on saatu myös kirjallista selvitystä kyliltä, lopullinen tietojen keruu raportointia varten tehtiin Suomen Kylätoiminta ry:n kautta nettikyselyllä. Nettikyselyyn vastasi lapista 45 toimijaa. Näiden vastausten mukaan tapahtumien järjestämisessä oli mukana 496 henkilöä ja he tekivät talkootyötä yhteensä n. 2000 tuntia. Kävijöitä tapahtumissa oli n. 2200. Mikäli kaikki kylät olisivat vastanneet palautteeseen olisi luvut varmaankin tuplaantuneet.

Kiitos vielä suuresti kaikille mukana oleville kylille ja myös niille, jotka kylien tapahtumissa vierailitte.
Ensivuonna otetaan taas uusiksi kesäkuun toinen lauantai.

 

 

 

 

               

 

 

                                      

TAPAHTUMAT KUNNITTAIN

KUVIA TAPAHTUMISTA

 HAASTEET 

 

 

     

 

© Lappilaiset Kylät ry | Ukkoherrantie 15 B18, 96100 Rovaniemi
Toteutus Nettitaivas