Kylätoimintapäivät 2018 - Lappilaiset Kylät

Olet täällä: Etusivu > Toiminta > Kylätoimintapäivät > Kylätoimintapäivät 2018
ja/tai

 Lapin Kylätoimintapäivät 28-29.4.2018 Äkäslompolo, Kolari

 

 

Kylätoimintapäivien jälkeisiä mietteitä.

Meillähän oli taas aivan loistavat kylätoimintapäivät ja vaikka kuinka haluttisi ottaa kunniaa itselleki, niin kyllähän se on tosi asia, että meän ihanat kyläläiset tekee sen tunnelman.

Heti alkuun päästiin miettimään vähän vakavampiakin asioita, kun aiheena oli maakuntauudistus ja kylät. Lapin liiton Jukka Hakola esitteli maakuntauudistuksen edistymistä ja uutena ideana nousi esille, että pohjoisen näkökulmasta tarvitaan viides vaikuttamistoimielin, Mestähallitusneuvosto. Yleinen mielipide tuntui olevan, että Lapissa ollaan maakunnan valmistelun osalta jo myöhässä, mutta nyt pitäisi alkaa päästä asioihin käsiksi ja alkaa töihin. Ne kylät, joissa tehdään asioita kovalla tohinalla tulevat pärjäämään.  Huolta aiheutti myös se, että asioita tehdään samalla tavalla kun tähänkin asti on tehty. Uusi rakenne ja uusi aika, uusi maakunta tarvisee uusia tapoja toimia. Nyt pitää kehittää niitä yhdessä ja miettiä millainen tapa sopii tulevaisuuden kuntaan ja maakuntaan.

Suopajärven Sanna-Mari Rovaniemen neuvokkaasta veti työpajan, jossa päästiin miettimään kylien vapaaehtoistyötä ja siinä jaksamista. Miten innostetaan väkeä toimintaan? Keskustelut ryhmissä käytiin vilkkaasti ja uusia ideoita varmaan syntyi.

Iltapäivällä Pasmajärven kylätalo täyttyi, kun sinne huristeli kaksi linja-autolastillista kyläväkeä. Kylän tervehdyksen jälkeen päästiin Jukka Hakolan johdolla paneelikeskusteluun. Kutsuista kansanedustajista paikalla oli Eeva-Maria Maijala ja Markus Mustajärvi. Lisäksi paneeliin kutsuttiin Seppo Alatörmänen Enontekiön kunnan valtuuston puheenjohtaja ja Marja Tuomivaara Koillismaan Leaderista.  Keskusteluissa nousi päällimmäisenä esille huoli Lapin infrasta; tiestön kunnosta ja puhelin- ja nettiyhteyksistä, vanhusten kotihoidosta, ja kotona asuvien vanhusten pärjäämisestä. 

Illalla tanssittiin hotellilla pitkään ja hartaasti.

Sunnuntain pääjuhlan juontaja "Pekka Kolari", eli Jyrki Vaattovaara toi esille Kolarin kylien historiaa sanoin ja lauluin. Puheenjohtajamme Matti Lankila otti puheessaan hienosti kantaa vanhusten koti- ja omaishoitoon. Kunnan tervehdyksen toi kunnanjohtaja Antti Määttä ja Juhlapuheen piti Äkäslompolon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markus Kiili.

Sitten päästiinkin itse asiaan, eli palkitsemisiin. Pasmajärven kylä päätti hienosti oman vuoden kylä pestinsä ja luovutti tittelin seuravaalle, eli vuoden lappilainen kylä 2018 on Kelontekemä Kittilästä. Kelontekemäläiset olivat tulleet noutamaan palkintoa isolla ja iloisella porukalla.
Hopeisella ansiomerkillä haluttiin taas muistaa ja kiittää ansioituneita kylätoimijoita. Tänä vuonna ansiomerkin sai Katri Juopperi ja Veikko Ollonen Rovaniemeltä sekä Matti Häggman Ylitorniolta.
Kylätoiminnan viirillä halutaan muistaa ja kiittää henkilöitä, tai tahoja, jotka omassa työssään vievät kylätoimintaa ja kylien asukkaiden hyvinvointia eteenpäin. Tänävuonna sen sai oikeutetusti Seppo Alatörmänen, kuitua Pohjoiseen -hankkeen projektipäällikkö.

Suuri kiitos kaikille päiville osallistujille. On kunnia tehdä töitä teidän kanssa.

 

 


 

 

 

 Päivien Ohjelma (PDF)

Tutustu linkistä lauantain vierailupaikkaan Vuoden lappilainen kylä Pasmajärvi

 

 TYÖPAJAN YHTEENVETO (PDF)

 

Kuvapankki päiviltä

 

 

 

 

© Lappilaiset Kylät ry | Ukkoherrantie 15 B18, 96100 Rovaniemi
Toteutus Nettitaivas